Başkanımız Av. Ahmet Atam, uyuşturucu, alkol ve diğer madde bağımlıları ile yakınlarına ücretsiz psikososyal ve rehabilitasyon desteği veren Yeşilay Danışmanlık Merkezini (YEDAM) ziyaret etti. Başkanımız Av Ahmet Atam ilimiz Mecidiye mahallesi Kurtuluş Konağı No:25 ’de hizmet veren YEDAM ’ı gezerek bilgiler aldı.
📌YEDAM NEDİR,NE İŞ YAPAR ?
Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)
Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile bağımlılara ve yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği sağlanmaktadır. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri’nde psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekip, tütünün yanı sıra alkol, madde, internet ve kumar ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak, yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı olmaktadır.
Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinde aynı zamanda danışan aile ve yakınlarına da destek verilerek bozulan yaşam düzeninin onarılması ve ilişkilerinin sağlıklı devam etmesi de desteklenmektedir. YEDAM ’a 115 numaralı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı’ndan ulaşılarak ücretsiz destek alınabilmektedir.
Türkiye genelinde 81 il ve Kıbrıs’ta olmak üzere; 100Yeşilay Danışmanlık Merkezi, bağımlı kişilere, bağımlılıklarından kurtulmaları konusunda destek olarak; öfke kontrolsüzlüğü, kaygı gibi ruhsal sorunlar yaşıyorsa bunların düzelmesi için ayrıca psikolojik destek sağlamaktadır.
Merkezlerde randevu sistemi ile çalışılmaktadır. Kişi merkeze geldiğinde öncelikle bir psikolog ile sonrasında sosyal hizmet uzmanı ile görüşmekte ve bu görüşmelerde kişinin risk ve ihtiyaçları saptanmaktadır. Bu görüşmeler sonrasında kişi ile tedavi planı oluşturulmakta, gerekliyse tıbbi destek alabilmesi için uygun yerlere yönlendirme yapılmaktadır (AMATEM vb. gibi). YEDAM bünyesinde tıbbi destek hizmeti doğrudan verilmemektedir. Kişilere hizmet vermenin yanında, aile bireyleri ve yakınları ile de doğrudan görüşmeler gerçekleştirilerek sürece katılımları sağlanmaktadır.
YEDAM Atölye, kişilerde alkol ve madde kullanımına bağlı olarak azalan veya kaybolan yaşam becerilerinin tekrar kazandırılması ve tekrar kullanmayı önleme hakkında bilgilendirme amacı ile kurulmuştur. Danışanların boş zamanlarını değerlendirmelerini sağlama, riskli ortamlardan uzak tutma ve meslek edindirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesiyle danışanın tedavi sistemi içerisinde kalması amaçlanmaktadır.